събота, 19 юни 2010 г.

Примус

За направата на примуса са необходими:
1- Две кутии от безалкохолни напитки (може и от алкохолни )
2- макетен нож
3- ножица
4- кабърче
5- шило
6- отверка
7- свободно време!!!


Стъпка 1- избираме си едната от кутиите за горен капак на примуса. След което с помощта на кабърче пробиваме  16 дупки. През тях ще излизат и възпламеняват изпаренията на запалимата течност, която ще използваме (спирт, газ за горене, антифриз, лакочистител и др. )


Стъпка 2- изрязваме дъното на кутията която сме избрали за капак (тази с дупките). Този отвор ще служи за пълнене на примуса. Според мен най-лесният начин да се изреже дъното е с помощта на шило и отверка. Със шилото пробиваме поредица от дупки, възможно най-близо една до друга във формата на окръжност. След което с помощта на отверката отделяме получения кръг от кутията.

Стъпка 3- измерваме разстояние от 2 см  от долният ръб и на двете кутии и изрязваме.
 Стъпка 4- Вече имаме двете части на примуса. Остава да изработим вътрешната мембрана. Без нея нашият примус няма да работи. Тя има следната функция- при нагряване тя  затопля спирта и той започва да се изпарява. Спиртните пари се натрупват във затвореното пространство между мембраната и „корпуса” на примуса след което излиза под налягане през отворите и се възпламенява. За изработването на мембраната трябва да изрежем лист от едната кутия със следните размери:

След като изрежем елемента трябва  да го сглобим. За тази цел са двата прореза, чрез които фиксираме мембраната под формата на кръг.

Стъпка 5- сглобяване на примуса! Слагаме мембраната така че да пасне с отворите към полукръга на долната част, след което захлупваме капака и притискаме, докато частите прилегнат плътно (понякога е нужно да се направят няколко разреза на капака, за да може да се сглоби)

Вече имате готов примус!!!


                                               http://www.vbox7.com/play:ddc8b28e

Няма коментари:

Публикуване на коментар